this site uses cookies. With a click you agree to our disclaimer.

stran dogodka na FACEBOOKuiz takratnega tiska ....

 


 

TPPZ Pinko Tomažič osvojil Stožice 

 
2
Predsednica Vlade Alenka Bratušek: "Zelo sem uživala, samo to lahko rečem". Štiriurni koncert je zaradi dovršenosti in pestrosti ter odlične režije minil na en mah

V polni dvorani ljubljanskih Stožic je Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič imel v soboto pred skoraj 9.000 glavo množico osrednji koncert  z gosti ob 40-letnici ustanovitve in ob Dnevu upora proti okupatorju. Štiriurni koncert je odlično uspel in je navdušil občinstvo. Med prisotnimi sta bila med drugimi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek. Koncerta so se udeležili med drugimi predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije Ernest Petrič, bivša predsednika Republike Slovenije Danilo Türk in Milan Kučan, predsednik Zveze borcev Janez Stanovnik, ljubljanski župan Zoran Jankovič in predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič.

Koncerta se je udeležilo tudi veliko Slovencev iz zamejstva, ki so prispeli v Ljubljano z več avtobusi in veliko obiskovalcev iz celotne Slovenije.

S Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinka Tomažiča so nastopili Kraški ovčarji, Gojmir Lešnjak Gojc, Martina Feri, Dirty Fingers, Freakwaves, Taborniki Rodu modrega vala Trst-Gorica, Partizanski pevski zbor iz Ljubljane, Duo Bakalina iz Tolmina, rockerji Zaklonišče prepeva, raper Darko Nikolovski, Vlado Kreslin, Zoran Predin, Drago Mislej Mef, Kombinatke, Bulldogi in Ksenija Jus, Iztok Mlakar, Goran Ruzzier in Jani Kovačič. Nastal je odličen in mogočen glasbeni dogodek partizanskih pesmi, ob suverenem petju pevcev in spremljavi glasbenikov TPPZ Pinka Tomažiča in vrhunskih gostov, poln energije in pristnosti, občasno tudi v rockovski izvedbi. Štiriurni koncert je zaradi dovršenosti in pestrosti ter odlične režije minil na en mah

Predsednik Zveze borcev Janez Stanovnik je dirigentki Pii Cah ob koncu koncerta podelil zlato plaketo za vrednote NOB Slovenije. V soboto je TPPZ Pinko Tomažič tudi prejel v predsedniški palači odlikovanje predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, Zlati red za zasluge.

Ob zaključku koncerta smo zaprosili predsednico Vlade Republike Slovenije Alenko Bratušek za kratko mnenje. "Zelo sem uživala, samo to lahko rečem" je povedala pred našim mikrofonom.

Pokrovitelji koncerta so bili mestna občina Ljubljana, Zavod za šport Ljubljana, Zveza borcev NOB, Agencija K produkcija in posamezniki.

Fotografije: Slomedia.it

 


 

Zlati red za Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič 
sobota, 27.4.2013
         

Ljubljana, 27.4.2013 - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob Dnevu upora proti okupatorju v predsedniški palači sprejel člane Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič in jim ob tej priložnosti vročil odlikovanje Zlati red za zasluge in izjemen prispevek k utrjevanju slovenske nacionalne zavesti v zamejstvu, za ohranjanje izročila slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo ter za uveljavljanje slovenske kulture. Visoko državno priznanje je prevzela dirigentka Pia Cah.

Oglejte si video iz predsedniške palače:

 

Predsednik RS je imel slavnostni nagovor v katerem je med drugim
dejal: "V veliko čast in posebno zadovoljstvo mi je, da kot novi predsednik Republike Slovenije podeljujem prvo odlikovanje prav Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič," in nadaljeval: "Pri Pinkotih pesem pomeni še nekaj več. Pomeni ljubezen do materinega jezika, do poezije in pesmi v slovenščini. Pomeni pripadnost slovenski skupnosti v zamejstvu. Pomeni zvestobo junakom, ki so se borili za pravice, ki jih uživamo danes. Pomeni zvestobo Pinku Tomažiču."

Po končanem slavnostnem govoru predsednika RS je v predsedniški palači zadonela pesem odlikovanega Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič.

Oglejte si video:

 

 

Iz predsedniške palače je Tržaški partizanski pevski zbor odšel na Kongresni trg kjer so ga navzoči navdušeno sprejeli. Obkroženi z ljudmi so zapeli. Po vsaki pesmi so bili nagrajeni z bučnim in dolgotrajnim aplavzom. Po krajšem spontanem petju so se poslovili. Ko so čakali na avtobuse pa so zapeli še nekaj pesmi.

 

Besedilo: Janez Platiše in UP
Foto in video: Janez

Vir: www.seniorji.info


 

Za svobodo, za kruh

Besedilo: Miha Naglič 
Kategorija: GG Plus / petek, 3. maj 2013 / 06:00   

Letos zaradi varčevanja ni bilo uradne državne proslave dneva upora proti okupatorju. Nič hudega. Boljše počastitve praznika, kakršna je bil koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora v Areni Stožice, namreč sploh ne bi moglo biti. Včasih je človeku žal, da pri kakšnem dogodku ni bil osebno zraven, in kar se mene tiče, je ta eden takih. Videl sem reportažo na spletu in posnetek na televiziji, a tisto udarno štimungo je bolje doživeti v živo. Tržaški zbor je pod vodstvom Pie Cah skupaj z gosti soustvaril izjemen večer; koncertni dogodek pod Borovim naslovom Za svobodo, za kruh je trajal štiri ure. Prodali so vse vstopnice, v dvorani je bilo okrog dvanajst tisoč »upornikov«.

Med gosti na odru so bile tudi Kombinatke, pa Zoran Predin, Vlado Kreslin, Buldogi, Zaklonišče prepeva, Darko Nikolovski, Iztok Mlakar, Drago Mislej – Mef, Kraški ovčarji … O posrečeni kombinaciji priča tudi repertoar večera, v katerem so se zvrstile skladbe: Na Juriš, Naša vojska, Ob tabornem ognju, Jutri gremo v napad, Nabrusimo kose, Dime donde vas morena, Na oknu, Sivi sokole, Hej brigade, Komandant Stane, Pesem XIV. divizije, Nov cvet, Kraj Sutjeske hladne vode, Comandante Che Guevara, Heroes, Banda kravatarska, Bandiera Rossa, Računajte na nas, Partizan, To ni političen song, Bella ciao, Počiva jezero v tihoti, Katjuša, Svoboda, Črni bratje, Abraham Lincoln brigade, Power to the people, Pesem upora, Puntarska, Pubi usidmo se, La brigata Garibaldi, Svjaščennaja vojna, Die Thaelmann Kolonne, Venceremos, Na Kordunu, Black and white, Marseljeza, Delam kot zamorc, El pueblo unido, Bilečanka. In ne nazadnje še obvezni himni: Vstajenje Primorske in Internacionala.

Med poslušalstvom so bili ljudje več vrst, vseh generacij, a gotovo tudi s skupnim imenovalcem leve provenience. Ni bilo malo takih, ki delajo kot zamorci, nekaj pa gotovo tudi tistih, ki bi jih lahko uvrstili v »bando kravatarsko«; kravate pa so bile skoraj vse rdeče. Tej klasifikaciji se je spretno izognil predsednik republike, ki je prišel v elegantnem športnem suknjiču brez kravate; boter dvorane in župan mesta, v katerem ta stoji, pa si je oblekel kar rdečo majico z napisom Ljubljana je lepo mesto. Predsednik ustavnega sodišča si seveda ni smel privoščiti spodrsljaja, ni mogel obleči drugega kot elegantno temno obleko s temno kravato. Za izbran okus je treba pohvaliti predsednico vlade; drzna rdeča obleka je zelo poudarila njeno ženstvenost!

Vstajniki, ki so se istega dne udeležili 5. Vseslovenske ljudske vstaje, so to pot nastopili v precej skromnejši izvedbi kot na prejšnjih štirih vstajah. Po oceni policije jih je bilo le kakih tisoč. Priznati je treba, da je bilo vsaj desetkrat večje občinstvo na večernem koncertu to pot bolj učinkovito v vztrajanju pri uporniški drži. Kakor koli že obrnemo to reč, je gotovo to: junak 27. aprila 2013 so bili »Pinkoti«, »il coro partigiano triestino«. Predsednik republike jim je v predsedniški palači med vstajo na bližnjem Kongresnem trgu podelil zlati red za zasluge. Zapeli so tudi vstajnikom. Zvečer pa so prav oni zares povzdignili praznični dan. S pesmijo.

Že pred koncertom pa so na svoji spletni strani zapisali: »Mi smo tu! In se upiramo: izkoriščanju, bogatenju peščice, korupciji in klientelizmu, vsakršni obliki diskriminacije, sprevračanju zgodovine NOB, večanju ideoloških razlik ... Zahtevamo pošteno in pravično družbo. Ker želimo živeti od svojega dela; ker nam ni vseeno, da starejši komaj shajajo s svojimi pokojninami, mladi pa sploh nimajo priložnosti, da bi dobili delo …«

 

(povzeto iz Gorenjskega glasu)